Suspectați că unele condiții din contractele de livrare sunt abuzive? ⁉️ Orice condiționare este abuzivă?

274058183_4547175955405811_350020411183142368_n Contractele de livrare/distribuire pot conține diferite condiționări. Legislația concurențială de regulă interzice existența unor condiționări restrictive în acordurile de livrare, însă sunt situații când anumite condiții restrictive se permit.
În practica judiciară europeană se cunosc cazuri când condițiile restrictive conținute în contractele de distribuție au fost justificate și acceptate.
Companiei Trek bicycles i-a fost imputat, că în contractele sale de distribuție sunt impuse condiții restrictive, și anume obligarea dealerilor să vândă bicicletele doar asamblate și să le livreze fizic. De remarcat că, compania Trek Bicycles produce biciclete de o calitate înaltă și marcă de lux.
Dat fiind că produsele fac parte din categoria de lux și sunt confecționate din materiale, care necesită cunoștințe speciale pentru asamblare, Trek bicycles a condiționat, ca acestea să fie asamblate și livrate fizic destinatarului, ceea ce presupune că nu pot fi livrate dezasamblate.
Instanța a remarcat, că o obligație de asamblare și o obligație de livrare fizică constituie restricții de vânzări active sau passive. La caz, acestea totuși au fost permise în distribuție selectivă pentru că se justificau din motive de calitate sau imagine de marcă.
Astfel, pe acest caz s-a constatat că, restricția este justificată de segmentul de piață pe care era orientat producătorul și imaginea mărcii de lux pe care acesta își propune să o mențină, și a fost admisă.
Admisibilitatea unor condiții contractuale trebuie analizată în tandem cu tipul produsului și/sau segmentul de piață vizat.
Drept exemplu, pentru anumite segmente de lux, includerea unor condiții de vânzare și prezentare a produselor către clientul final este obligatorie.
Echipa BAA ”Cărare Viorica & Partners” oferă Consultanță Juridică și Economică și Reprezintă interesele Clienților în Instanțele de Judecată de toate nivelele, cât și în fața Autorităților Publice Centrale și Locale.
Contactați-ne prin intermediul paginii publice („trimite mail”, „trimite mesaj”, www.vioricacarare.md) sau la:
telefon mobil – +37378532923;
telefon fix (fax) – 026880777; avocat.carare@gmail.com;
Paginile de Facebook și Instagram –
Cărare Viorica.