Sunt oare compatibile concentrările economice mari cu mediul concurențial?

277817988_4680601492063256_1799068058538371319_n Comisia Europeană a aprobat achiziția MGM Holdings Inc. („MGM”) de către Amazon Inc. („Amazon”) notificată la data de la 8 februarie 2022. În context, Comisia a concluzionat, că tranzacția nu ar ridica probleme de concurență în Spațiul Economic European („SEE”).
Amazon este o companie multinațională cu sediul în SUA, care operează o gamă largă de afaceri, inclusiv retail, divertisment, electronice de larg consum și servicii tehnologice. Amazon este activ în (co)producția de conținut AV prin Amazon Studios, care este disponibil alături de conținut terță parte în oferta Amazon de divertisment la domiciliu, Prime Video, disponibilă pentru consumatorii din SEE și la nivel global.
MGM este o companie cu sediul în SUA, care este activă în producția și distribuția de conținut AV în SEE și la nivel global. MGM oferă, de asemenea, un canal en-gros, MGM+, într-un număr de jurisdicții SEE prin distribuitorii cu amănuntul Prime Video, Zattoo și Mediaset.
Comisia a constatat că tranzacția, așa cum a fost notificată, nu ar reduce semnificativ concurența pentru piețele implicate, și anume:
(i) producția și furnizarea de conținut AV,
(ii) furnizarea angro de canale TV,
(iii) furnizarea cu amănuntul de servicii AV,
(iv) producerea și acordarea de licențe a drepturilor de distribuție către terți distribuitori de filme pentru lansare în cinematografe și
(v) furnizarea de servicii de piață.
Analiza comisiei a vizat suprapunerile orizontale și legăturile vertical dintre activitățile Amazon și MGM în lanțul valoric al conținutului AV.
Astfel Comisia a constatat că suprapunerile dintre Amazon și MGM orizontale sunt limitate. Părțile sunt active în principal în diferite părți ale lanțului valoric al conținutului AV și, acolo unde ambele părți sunt active, cotele lor de piață combinate sunt scăzute.
Analizând legăturile verticale dintre activitățile Amazon și MGM în lanțul valoric al conținutului AV, Comisia a constatat că:
(i) activitățile din amonte ale MGM ca producător și licențiator de conținut AV sunt limitate în comparație cu activitățile altor actori de pe piață,
(ii) conținutul MGM nu poate fi considerat ca fiind obligatoriu și
(iii) o mare varietate de conținut alternativ există.
Chiar și pe piețele naționale în care Amazon are o prezență considerabilă pe piață printre platformele de streaming video, Comisia a constatat că Amazon se confruntă cu o concurență puternică din partea altor jucători.
Prin urmare, Comisia a concluzionat, că tranzacția propusă nu ar ridica probleme de concurență pe niciuna dintre piețele examinate în SEE și a soluționat cazul necondiționat.
În concluzie, concentrările economice nu sunt analizate prin prisma unui șablon, fiecare concentrare economică necesită o abordare individuală și o analiză detaliată. Iar compatibilitatea cu mediul concurențial al unei tranzacții nu depinde exclusiv de dimensiune, or, în unele cazuri și concentrările de dimensiuni mari sunt compatibile cu piața (după cum se vede în exemplul dat).
Echipa BAA ”Cărare Viorica & Partners” oferă Consultanță Juridică și Economică și Reprezintă interesele Clienților în Instanțele de Judecată de toate nivelele, cât și în fața Autorităților Publice Centrale și Locale.
Contactați-ne prin intermediul paginii publice („trimite mail”, „trimite mesaj”, www.vioricacarare.md) sau la:
telefon mobil – +37378532923;
telefon fix (fax) – 026880777; avocat.carare@gmail.com;
Paginile de Facebook și Instagram –
Cărare Viorica