Competition CAFE Intrebari/Raspunsuri Question 4

viber_image_2022-01-14_12-57-40-574Question 4:
⁉️ De ce am fost sancționat?! Eu îmi extind afacerea și este dreptul meu legal!
Answer 4:
Nu ne-ați dat prea multe detalii, dar, din formularea întrebării putem deduce că este vorba de sancțiunea Consiliului Concurenței pentru nenotificarea concentrării economice. Adevărat că este dreptul Dvs de a extinde afacerea, doar că normele legale concurențiale prevăd obligativitatea avizării tranzacției din partea Consiliului Concurenței.
Nu orice concentrare economică trebuie avizată de Consiliul Concurenței, ci doar concentrările care depășesc pragul stabilit în Legea Concurenței.
Astfel, dacă cifra de afaceri totală în anul anterior tranzacției depășește 25 mln. lei, tranzacția respectivă trebuie a fi notificată la Consiliul Concurenței, în cazul în care îndeplinește cumulativ condițiile:
• Cifra totală de afaceri realizată cumulativ de întreprinderile implicate, înregistrată în anul anterior operaţiunii, depăşeşte 25 000 000 lei;
• Există cel puţin două întreprinderi implicate în operaţiune cu activitate economică pe teritoriul Republicii Moldova;
• Cel puţin două întreprinderi implicate în operaţiune au, fiecare în parte, o cifră totală de afaceri mai mare de 10 000 000 lei în anul anterior operaţiunii.
# Competition CAFE este o platformă destinată creșterii nivelului culturii concurențiale din Republica Moldova. Primim multe întrebări în privat și am decis prin intermediul acestei platforme să oferim răspunsuri calificate.