Stabilirea relațiilor de cooperare bilaterală moldo - americane

Delegaţia Consiliului Concurenţei din Republica Moldova a iniţiat colaborarea cu reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor ce activează în domenii de interes comun din Statele Unite ale Americii. Prezenţi la Washington pentru a ridica premiul Menţiunea Onorabilă, oferit de Grupul Băncii Mondiale (GBM) în cadrul concursului „Acţiuni în domeniul promovării concurenţei”, reprezentanţii Consiliului Concurenţei s-au întâlnit cu oficialii americani şi au stabilit modalităţi de cooperare.

Astfel, în viitor este posibilă implementarea unor proiecte de asistenţă tehnică prin care Consiliul Concurenţei din Republica Moldova va beneficia de experienţa colegilor de peste Ocean. Acesta a fost unul dintre subiectele discutate în cadrul întâlnirii pe care Viorica CĂRARE, preşedintele Consiliului Concurenţei din Republica Moldova și Veaceslav GUȚUȚUI, membru al Plenului Consiliului Concurenței, au avut-o cu reprezentanții Comisiei Federale de Comerţ (FTC) și Departamentului de Justiţie, Diviziunea Antitrust din SUA (DoJ), în frunte cu dl Russell W. DAMTOFT, Director, Oficiul Relații Internaționale (FTC) și dna Melanie L. KREBS- PILOTTI, Șef, Secțiunea Comerț Exterior, Antitrust Division (DoJ).

Printre domeniile de interes vizate în cadrul viitoarelor proiecte de asistenţă tehnică se află: implementarea principiilor de performanță instituțională a activității autorității de concurență, planificarea strategică în domeniul concurenței, tehnici și metode noi în vederea investigării cazurilor de încălcare a legislației concurențiale, aplicarea metodelor econometrice în stabilirea impactului cartelurilor, cooperarea diferitor autorități publice în procesul de investigare a cazurilor anticoncurențiale.

Totodată, rezultatele obţinute de Consiliul Concurenţei din Republica Moldova au fost apreciate de către Grupul Băncii Mondiale, care a exprimat interesul pentru continuarea colaborării cu autoritatea din ţara noastră. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Viorica Cărare, a discutat cu reprezentantele GBM, doamnele Anabel GONZALEZ, Senior Director, Trade and Competitiveness Global Practice, Cecile A FRUMAN, Director Programe Regionale, Martha Martinez LICETTI, economist principal, Competition Policy Team Leader, Georgiana POP, Expert.

Perspective și posibilități de cooperare au fost discutate și cu leaderii autorităților de concurență participanți la masa rotundă “Politici Concurențiale: Schimbarea mentalității întru transformarea pieței”.

Vizita oficială a delegației Consiliului Concurenței la Washington D.C., Statele Unite ale Americii, a avut loc în perioada 10-13 octombrie 2014, cu ocazia participării la ceremonia oficială de decernare a premiilor Concursului Grupului Băncii Mondiale „Acţiuni în domeniul promovării concurenţei” pentru anul 2013. În cadrul acestui concurs,Consiliul Concurenţei al Republicii Moldova a fost premiat, obținând Menţiunea Onorabilă, la categoria „Creşterea gradului de conştientizare a părţilor implicate din sectorul privat şi capacitatea consumatorilor de a descuraja practicile anticoncurenţiale”.