Lansarea relațiilor de cooperare între Consiliul Concurenței și Ambasada Slovaciei la Chișinău

Joi, 02 octombrie 2014, a avut loc Evenimentul de lansare a relațiilor de colaborare între Consiliul Concurenței și Ambasada Slovaciei la Chișinău.

Evenimentul s-a bucurat de participarea doamnei Viorica CĂRARE, Preşedintele Consiliului Concurenţei; domnului Robert KIRNAG, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Slovacia la Chişinău, doamnelor Andrea WILHEMOVA, Departamentul Relaţii Publice, Erika LOVÁSOVÁ, Departamentul Concentrări și Ivona FILLOVÁ, Departamentul Abuz de Poziție Dominantă și Acorduri Verticale ale Autorităţii de Concurenţă din Slovacia.

Startul în lansarea relațiilor de colaborare între Consiliul Concurenței și Ambasada Slovaciei la Chișinău a fost dat printr-un proiect de schimb de experiență între autoritățile de concurență din Republica Moldova și Republica Slovacă, realizat cu suportul Ambasadei Slovaciei la Chișinău și finanțat din fondurile Uniunii Europene.

Scopul Proiectului dat rezidă în stimularea schimbului de informații și experiență între autoritățile de concurență a celor două state. În acest context, un grup de  experți ai Autorității de Concurență din Slovacia se află, în perioada  30 septembrie – 3 octombrie 2014, într-o vizită de lucru la Consiliul Concurenței al Republicii Moldova, unde împărtășesc experiența autorității slovace privind reformele și ajustarea cadrului legal normativ la standardele și rigorile Uniunii Europene.

În cadrul proiectului sunt discutate practici noi în abordarea şi evaluarea concentrărilor economice, impunerea condiţiilor şi obligaţiilor în cadrul concentrărilor economice, investigarea cazurilor de abuz de poziţie dominantă, evaluarea studiilor de piaţă, exemple şi anchete sectoriale ş.a.

În acest context, experții din Slovacia au prezentat exemplul de anchetă sectorială în sectorul energetic și de transport feroviar de marfă, restricţiile în concurenţă care se referă direct la o concentrare economică, impactul reducerii de capital în analiza operaţiunilor de concentrare economică, procedura – termini limită în evaluarea concentrărilor economice, competența, tehnici și experiența practică pentru obținerea probelor relevante, ș.a.

Președintele Consiliului Concurenței al Republicii Moldova, doamna Viorica CĂRARE, a menționat în cadrul evenimentului atitudinea pro-activă a autorității de concurență în procesul de integrare europeană și globalizare, dar, totodată, a specificat importanța stabilirii unor relații bilaterale.

„Noi suntem membri ai mai multor instituţii europene şi internaţionale, însă foarte importante sunt şi acordurile bilaterale. În cadrul lor poţi lucra concret pe anumite subiecte, pe anumite segmente cu colegii tăi din alte autorităţi şi poţi prelua experienţa concret în anumite segmente punctate. De aceea noi, având deja în spate acorduri cu mai multe ţări din Europa şi din CSI, suntem la etapa discutării unui acord cu colegii din Slovacia” – a menționat doamna CARARE.

La rândul său, Ambasadorul Republicii Slovacia la Chişinău, domnul Robert KIRNAG, a declarat că acest proiect reprezintă un bun start în lansarea relațiilor de colaborare și a subliniat caracterul oportun, relevant și aplicabil al acestuia.

“Republica Moldova a preluat legislația europeană în domeniu concurenței și ajutorului de stat, și acum când ne aflăm la etapa de implementare a acesteia, este foarte important să o aplicăm corect, bazându-ne pe experiența colegilor din UE. Este puțin să ai o lege bună. Important e cum o aplici.” – a precizat președintele Consiliului Concurenței, aducând mulțumiri Excelenței Sale, Dlui Robert KIRNAG pentru suportul acordat în implementarea acestui proiect.